NEW YORK - Circa 7000 mensen worden op dit moment gevangen gehouden door milities in Libië. Onder de gedetineerden zijn veel buitenlanders, die afkomstig zijn uit landen ten zuiden van de Saharawoestijn.

Dat meldde topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties woensdag in een rapport.

De opstellers van het rapport maken ook melding van martelingen in de gevangenissen. Daar zouden niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen vastzitten.

Veel gevangenen zijn vastgezet omdat ze ervan worden verdacht huurlingen te zijn geweest van het Kaddafibewind.

Vergadering

Maandag vergadert de VN-Veiligheidsraad over de wederopbouw van Libië na de val van het regime van de vorige maand gedode dictator Muammar Kaddafi. In het rapport staat dat de milities op dit moment veel macht hebben in Libië.

De Nationale Overgangsraad probeert het gezag geleidelijk aan over te nemen. Maar volgens het VN-onderzoek blijven veel gevangenen verstoken van welke juridische hulp dan ook, omdat de politie niet of nauwelijks functioneert en Libië niet beschikt over een werkend rechtssysteem.

Gevechten

Tijdens gevechten tussen Libische troepen en strijders die loyaal zijn aan de onlangs gedode dictator Muammar Kaddafi, zijn woensdag opnieuw zeven mensen om het leven gekomen. De strijd vond plaats in Bani Walid, een van de laatste bastions van Kaddafi. Dat hebben de huidige machthebbers laten weten.

De gevechten begonnen voor de begrafenis van een Kaddafi-loyalist. Die was omgekomen toen hij op hoge snelheid verongelukte terwijl hij achterna werd gezeten door Libische troepen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op de special