AMSTERDAM - President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft woensdag met oppositiepartijen een overeenkomst over zijn machtsafstand ondertekend.

Saleh regeerde Jemen 33 jaar, maar ondervond de laatste maanden steeds meer verzet.

Saleh is de vierde president van een Arabisch land die dit jaar de macht kwijtraakt. Eerder gebeurde dat in Tunesië, Egypte en Libië.

Hij heeft dit jaar al meerdere keren beloofd de macht over te dragen, maar weigerde op de valreep steeds zijn handtekening te zetten.

Medische behandeling

Saleh gaat na de ondertekening naar New York voor een medische behandeling, direct nadat hij de macht overdraagt. Dat heeft VN-topman Ban Ki-moon woensdag gezegd.

Naar verwachting keert Saleh niet meer terug in Jemen.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde het akkoord dat Saleh heeft gesloten met oppositiepartijen in een reactie ''een hoopgevende eerste stap''.

''Dit akkoord biedt een kans op een einde aan de maandenlange gevechten met honderden doden en honderdduizenden ontheemden en ontwrichting van de toch al zwakke economie'', aldus Rosenthal. ''Het is nu zaak het zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.''

Stammentwist

De hoge, maar onbekende officier Saleh kwam in 1978 aan de macht, als 'tussenpaus'' in het door stammentwist verscheurde land.

Hij was de opvolger van kolonel Ahmed al-Hussein al-Ghashmi. Die kwam in juni 1978 om toen een koffertje met een bom ontplofte, die een gezant uit Zuid-Jemen hem aanreikte.

De figuren die toen meenden dat de destijds 36-jarige boerenzoon Saleh uit een kleine, kwetsbare stam het niet lang zou volhouden, zaten ernaast.

Armoede

Maar net als bij andere autoritair regerende bondgenoten loopt Salehs land op zijn laatste benen door corruptie, armoede en overbevolking.

De problemen van de bijna 25 miljoen overwegend jonge Jemenieten zijn kolossaal. Ongeveer 40 procent van de bevolking leeft van 1,50 euro per dag en de helft is analfabeet.

De oliebronnen raken uitgeput en er dreigt op termijn een tekort aan drinkwater. Misschien is dat een reden dat er massaal qat wordt gekauwd, een verslavend en zeer verdovend middel.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Saleh doet afstand van macht