MANAMA - De veiligheidstroepen in Bahrein hebben buitensporig veel geweld gebruikt bij het neerslaan van betogingen. De koning belooft hervormingen.

Dit heeft een onderzoekscommissie woensdag naar voren gebracht.

De commissie onder leiding van de Egyptisch-Amerikaanse jurist Cherif Bassiouni beval aan de straffen te herzien die zijn opgelegd aan mensen na de hevige onlusten van 5 maanden geleden.

De koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa, heeft woensdag hervormingen beloofd die ''iedereen tevreden stellen''.

De koning walgt naar eigen zeggen van de behandeling van gevangenen. Zijn conservatieve beleid is een van de voornaamste grieven van de sjiitische meerderheid.

Bekentenissen

Bekentenissen zijn onder grote druk en door marteling afgedwongen, aldus Bassiouni. Vijf mensen stierven door de marteling. De regering van deze sinds 1783 door de soennitische Khalifa-clan geregeerde staat, heeft volgens een officiële verklaring de conclusies van de commissie aanvaard.

Circa driekwart van de inheemse bevolking van Bahrein is sjiitisch. Zij worden gediscrimineerd en eisen hun rechtmatige positie in de samenleving op. In februari braken hevige onlusten uit.

De autoriteiten in Bahrein leken de toestand niet meer de baas in maart. Troepen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten sloegen de opstand 14 maart hard neer.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten