TRIPOLI - De Libische ex-veiligheidschef Abdullah al-Senussi is wellicht nog op vrije voeten, ook al hebben de nieuwe machthebbers zondag zijn arrestatie bekendgemaakt.

''Ik begrijp dat Senussi niet is gearresteerd'', zei hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag woensdag tijdens een bezoek aan Tripoli.

Een medewerker van het Internationaal Strafhof zou hebben gezegd dat het waarschijnlijk om een persoonsverwisseling gaat, meldt de NOS.

Libië meldde zondag dat Senussi was opgepakt in het zuiden van het land. Dat zou zijn gebeurd in het huis van zijn zus in de woestijnstad Birak.

Arrestatiebevelen

Het ICC vaardigde in juni arrestatiebevelen uit tegen Senussi, de toenmalige dictator Muammar Kaddafi en diens zoon Saif al-Islam. De drie worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid bij het neerslaan van de opstand in Libië.

Senussi was in Frankrijk in 1999 al eens bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens zijn betrokkenheid bij het opblazen van een Frans passagiersvliegtuig boven Niger in 1989. Door die aanslag stierven 170 mensen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten