RIYAD - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft woensdag in Saudi-Arabië een akkoord getekend voor de overdracht van zijn macht.

Dat meldt persbureau AP op gezag van een VN-afgevaardigde in Jemen.

Eerder op de dag meldden al zowel zowel de Jemenitische staatstelevisie als de Jemen-gezant van de Verenigde Naties, Jamal Benomar dat het akkoord op handen was.

Saleh blijft vermoedelijk volgens het akkoord in naam nog circa drie maanden president, maar alle bevoegdheden van het staatshoofd gaan over op zijn plaatsvervanger, Abdrabbu Mansour Hadi. Die zou dan met de oppositie een voorlopige regering vormen en binnen drie maanden presidentsverkiezingen houden.

Strijdkrachten die trouw zijn aan Saleh, zijn woensdag in de hoofdstad Sanaa slaags geraakt met stammenstrijders. Dit hebben ooggetuigen bericht.

Machtsoverdracht

De Jemenitische oppositie tekent in Saudi-Arabië naar verluidt ook het plan voor de machtsoverdracht. Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling van de Golf Samenwerkingsraad, een organisatie van Arabische landen aan de Golf van Perzië.

Saleh zou volgens de afspraken niet worden vervolgd voor misdaden van het regime waar hij als president verantwoordelijk voor zou zijn geweest.

Jemen is al maanden het toneel van een opstand tegen Saleh. Om de demonstraties te sussen heeft Saleh al een paar keer toegezegd af te zullen treden, maar hij komt elke keer op zijn woorden terug. Saleh is sinds 1978 aan de macht in het armste land van de Arabische wereld.

Achtergrond: Alternatief voor bewind Jemen moeilijk te vinden

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

'Saleh draagt macht over'