BAGDAD - De Verenigde Staten hebben dinsdag alle gevangenen in Irak die nog onder hun verantwoordelijkheid vielen overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.

Alleen een bevelhebber van Hezbollah werd niet overgedragen. Dat hebben Iraakse en Amerikaanse regeringsfunctionarissen bekendgemaakt.

De overdracht van de 37 gevangenen markeert een volgende stap in de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak. Tegen het einde van het jaar moeten alle Amerikaanse militairen uit Irak weg zijn.

Grote vraag blijft wat er moet worden gedaan met Ali Mussa Daqduq. De Hezbollah-bevelhebber valt nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de VS, omdat gevreesd wordt dat hij wordt vrijgelaten als hij wordt overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.

Opstandelingen

De Libanees werd in 2007 opgepakt in de Iraakse stad Karbalah. Hij wordt ervan verdacht samen met Iraanse agenten sjiitische opstandelingen te hebben getraind.

Die voerden aanslagen uit op Amerikaanse militairen in Irak. Daqduq wordt tevens in verband gebracht met een brutale aanslag in 2007, waarbij vier Amerikaanse militairen werden ontvoerd en vervolgens vermoord.

Als de Iraakse autoriteiten toestemming geven, wordt Daqduq mogelijk overgebracht naar de VS om daar terecht te staan.