NEW YORK - De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de de VN heeft dinsdag het aanhoudende geweld veroordeeld tegen Syrische betogers die meer democratie eisen.

Westerse landen namen het initiatief. Enkele belangrijke Arabische landen steunden de resolutie tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

De resolutie ''veroordeelt met klem de voortdurende, ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten door de Syrische autoriteiten". In de veroordeling werden ''willekeurige executies" en ''vervolging" van demonstranten en mensenrechtenactivisten met name genoemd.

Van de leden stemden 122 landen voor de resolutie en 13 tegen. 41 landen onthielden zich van stemming. Onder de Arabische landen die de resolutie steunden waren de regionale grootmachten Egypte en Saudi-Arabië.

China en Rusland onthielden zich van stemming. De twee landen spraken vorige maand in de Veiligheidsraad nog hun veto uit over een voorgestelde resolutie tegen Syrische autoriteiten.

Jongeren

Syrische activisten lieten weten dat veiligheidstroepen dinsdag zeker 17 mensen hebben gedood. Onder hen zouden vier jongens van 10 tot 15 jaar oud zijn die ''willekeurig" zouden zijn neergeschoten bij een controlepost in de provincie Homs.

De regio Homs is een belangrijk centrum van het verzet tegen het bewind van Assad. Twee jongetjes van 6 en 12 jaar kwamen elders om het leven door vuur van veiligheidstroepen.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand tegen Assad in maart meer dan 3500 mensen gedood.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier