ZINTAN - De Libische nomade die Saif al-Islam Kaddafi verraadde, heeft dinsdag gezegd dat hem 1 miljoen euro was beloofd als hij Kaddafi naar Niger zou helpen ontsnappen.

Yussef Saleh al-Hotmani moest Kaddafi door de woestijn leiden. Hij lichtte echter de strijders van de Nationale Overgangsraad in, die Kaddafi zaterdag oppakten.

Dat heeft Hotmani dinsdag gezegd in Zintan, waar Kaddafi op een geheime locatie wordt vastgehouden. ''Ik liet Saif geloven dat ik hem vertrouwde'', zei Hotmani. Hij vreesde echter niet te worden betaald, maar aan de grens te worden geëxecuteerd.

''Ze hadden twee handvuurwapens, twee granaten, een mes en handboeien in de auto'', zei hij met de nieuwe Libische vlag over zijn schouders gedrapeerd. Het is echter onduidelijk of de nomade de strijders inlichtte zodra hij werd ingehuurd als gids, of nadat hem duidelijk werd dat hij mogelijk niet zou worden betaald maar geëxecuteerd.

Dans ontspringen

Saif meende volgens Hotmani de uren voor zijn gevangenneming nog dat hij de dans kon ontspringen: ''Saif droomde ervan uit Libië te vertrekken en uiteindelijk terug te keren.''

Hotmani zat met een bodyguard van Kaddafi in de eerste van de twee voertuigen, die in een hinderlaag van tien NTC-strijders en vijf leden van Hotmani's clan reden in de woestijn, zoals Hotmani met hen was overeengekomen.

Toen de tweede auto arriveerde werd met precisieschoten op het voertuig gevuurd om het zo te beschadigen dat Saif al-Islam niet kon ontsnappen. Saif sprong uit de auto, probeerde weg te rennen, maar werd gevangengenomen, aldus Hotmani.

De NTC-strijders noemen Hotmani een held.

Alles over de situatie in het Midden-Oosten