BRUSSEL - Om een uitweg te vinden in de huidige politieke crisis, heeft de Belgische koning Albert dinsdag gesproken met de leiders van vier partijen die onderhandelden over de vorming van een regering.

Woensdag volgt overleg met de voorzitters van de Vlaamse en Franstalige liberale partij.

Het zijn deze twee partijen die de grootste bezwaren hebben tegen de begrotingsvoorstellen van formateur Elio Di Rupo. Die besloot maandag de formatie stop te zetten en zijn ontslag aan te bieden aan de koning. Volgens Vlaamse media bekijkt de koning of een doorstart voor Di Rupo mogelijk is.

De liberale Vlaamse Open VLD en de Franstalige MR vinden dat er meer bezuinigingen en hervormingen moeten komen om het begrotingstekort terug te dringen.

Zij stellen dat hun standpunt overeenkomt met de Europese aanbevelingen voor België over bijvoorbeeld verlaging van uitkeringen en het verhogen van de pensioenleeftijd.

Door elkaar

Maar volgens de socialisten, waartoe ook Di Rupo behoort, halen de liberalen dingen door elkaar. Aanbevelingen zijn niet meer dan aanbevelingen, luidt de redenering. De liberalen zouden Europa gebruiken als zondebok om hun eigen agenda door te drukken.