DEN HAAG - De Molukse regering in ballingschap, de RMS, is blij met een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, ook al heeft zij de zaak verloren.

De RMS voelt zich erkend als procespartij, omdat het hof de eisen inhoudelijk heeft behandeld en afgewezen in plaats van de RMS niet-ontvankelijk te verklaren. Dat heeft de RMS dinsdag laten weten.

Het gaat om het hoger beroep van het kort geding dat de RMS vorig jaar aanspande, waardoor het staatsbezoek van de Indonesische president Yudhuyono niet doorging.

Het bezoek van Yudhuyono en de eis van de RMS dat hij gearresteerd moest worden wegens mensenrechtenschendingen op de Molukken, stonden in hoger beroep niet meer ter discussie. De kortgedingrechter wees die eis af en de Molukkers zijn daartegen niet in beroep gegaan. Yudhuyono besloot ondanks de voor hem gunstige uitspraak toch niet naar Nederland te komen.

Twee andere eisen van de RMS wees het hof in de hoger-beroepszaak af, waaronder de eis dat de Nederlandse regering de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 niet erkent.