CAIRO - De leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, zal in de loop van dinsdag het land toespreken. Dat heeft de staatstelevisie gemeld.

De hoofdstad Caïro is al dagen het toneel van chaos en geweld. Gevechten tussen veiligheidstroepen en betogers kostten tientallen levens.

Ook dinsdag zijn vele tienduizenden mensen bijeengekomen op het Tahrirplein in het centrum van Caïro. Ze scandeerden leuzen als ''het volk wil de val van het regime''. Een van de demonstranten hing een pop van Tantawi op aan een lantaarnpaal. Ongeveer 30 mensen zijn opgepakt.

Ook in andere steden is het onrustig. De demonstranten vrezen dat het leger de macht in handen probeert te houden.

Wegens de onlusten heeft het kabinet maandag zijn ontslag ingediend. De legerleiding heeft dinsdag gesproken met de leiders van enkele politieke partijen. Mogelijk schuift de legerraad de voormalige leider van VN-atoomwaakhond IAEA, Mohamed ElBaradei, naar voren als nieuwe premier.

Het Egyptische leger was in februari aan de macht gekomen na het vertrek van president Hosni Mubarak. Die stapte op na wekenlange demonstraties, onder meer op het Tahrirplein.

Achtergrond: Revolutie ontglipte betogers Tahrirplein

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente

Volg Twitterberichten uit en over Egypte via NUlive