LIMA - De aanklacht tegen Joran van der Sloot hoeft niet te worden veranderd. Dat heeft de hoogste Openbaar Aanklager in de Peruaanse hoofdstad Lima bepaald. 

Niets staat het begin van het proces tegen Van der Sloot nu meer in de weg. De rechtbank moet een datum bepalen, aldus Van der Sloots ex-advocaat Máximo Altez maandag.

Van der Sloot wordt ervan beschuldigd de Peruaanse Stephany Flores op 30 mei 2010 op zijn hotelkamer in Lima te hebben gedood. In september werd de eerste openbare hoorzitting gehouden in de zaak. De rechtbank besloot de zaak terug te sturen naar het OM dat zich opnieuw over de aanklacht moest buigen.

De familie van Stephany Flores had bezwaar gemaakt tegen de aanklacht moord gevolgd door diefstal, die het Openbaar Ministerie (OM) had geformuleerd.

Dertig jaar

Het OM eiste daarvoor 30 jaar celstraf en een boete van ongeveer 50.000 euro. De advocaat van de familie Flores, Edward Álvarez, meende dat de aanklacht roof gevolgd door moord moest luiden. Hiervoor staat 35 jaar tot levenslang.

Máximo Altez zei te verwachten dat Van der Sloot nu 20 tot 30 jaar gevangenisstraf zal krijgen. Ook acht hij het waarschijnlijk dat het proces binnen een maand begint. ''Dat zullen ze zeker proberen omdat begin december de maximale termijn van 18 maanden van zijn voorarrest afloopt”, zo meent Altez.

Van der Sloots advocaat kan een verzoek indienen om hem na het verstrijken van de 18 maanden buiten de gevangenis het proces af te laten wachten. Het OM kan een verzoek indienen om het voorarrest te verlengen.