LONDEN - Britse banken mogen geen zaken meer doen met financiële instellingen uit Iran en de centrale bank van dat land. Dat heeft het Britse ministerie van Financiën maandag bekendgemaakt.

Londen legt sancties op aan Iran, omdat het land volgens VN-atoomwaakhond IAEA in ieder geval tot voor kort heeft gewerkt aan nucleaire wapens.

''We geloven dat de daden van het Iraanse regime een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk en de internationale gemeenschap'', verklaarde het Britse ministerie van Financiën.

Groot-Brittannië coördineert de sancties met de Verenigde Staten en Canada. ''We willen er ook met andere Europese landen over praten'', voegde een woordvoerder van premier David Cameron eraan toe.

Nieuwe strafmaatregelen

De Verenigde Staten maken maandag vermoedelijk ook nieuwe strafmaatregelen tegen Iran bekend. Westerse landen willen ook via de Verenigde Naties sancties opleggen aan Teheran, maar China en Rusland blokkeren dat.

Diplomaten lieten later weten dat ook de Europese Unie nieuwe sancties voorbereidt tegen Iran. De landen zouden op dinsdag overeenstemming kunnen bereiken over een akkoord, waardoor ongeveer 190 personen, bedrijven en andere organisaties in Iran sancties opgelegd krijgen.

Frankrijk riep eerder op om de tegoeden van de Iraanse centrale bank te bevriezen en de aankoop van Iraanse olie te stoppen.