DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad zal bij een internationale militaire interventie in zijn land persoonlijk tegen buitenlandse troepen vechten. Hij is bereid zich tot de dood te verzetten.

Dat zei Assad in een interview met de Britse krant The Sunday Times.

Verder stelde de president dat hij de oppositie in zijn land hard zal blijven aanpakken, ook al staat hij onder druk van de Arabische Liga en westerse landen om een eind te maken aan het geweld. ''Syrië zal niet buigen'', aldus Assad.

Doden

Volgens leden van de oppositie zijn zaterdag bij confrontaties tussen veiligheidstroepen en tegenstanders van het regime zeker 17 doden gevallen.

Onder de doden zouden vier medewerkers van inlichtingendiensten zijn die werden beschoten toen ze in een auto reden. Ook twee gedeserteerde militairen zouden onder de slachtoffers van zaterdag zijn.

Het staatspersbureau Sana meldde dat dit weekeinde in de noordelijke provincie Idlib actie tegen ''terreurgroepen'' is ondernomen. Daarbij zijn 140 mensen opgepakt.

Baathpartij

Op het belangrijkste gebouw van de regerende Baathpartij in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker twee granaten afgevuurd. Dat hebben bewoners gezegd.

Een getuige zei dat er rook uit het pand kwam. De Baathpartij is de beweging van president Assad.

Het gewapende verzet in Syrië deed woensdag ook al van zich spreken met een aanval op een prominent doelwit. Deserteurs uit het leger voerden toen in de nachtelijke uren beschietingen uit op een complex van de beruchte inlichtingendienst van de luchtmacht, even buiten Damascus.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier