Saif al-Islam Kaddafi voelt zich goed

ZINTAN - Saif al-Islam Kaddafi heeft zaterdag tegen persbureau Reuters gezegd dat hij zich goed voelt nadat hij eerder in het zuiden van Libië was gearresteerd.

Een verslaggeefster van het persbureau sprak met hem in het vliegtuig dat hem van de zuidelijke plaats Obari naar de noordelijke stad Zintan bracht.

De 39-jarige Saif al-Islam zei verder dat verwondingen aan zijn rechterhand het gevolg waren van een NAVO-aanval een maand geleden.

Medewerkers van Kaddafi zeiden dat zijn autokonvooi op 19 oktober werd aangevallen door vliegtuigen van de NAVO toen hij vluchtte uit Bani Walid.

Kaddafi zal in Libië worden berecht en kan de doodstraf krijgen. Dat heeft Mohammed al-Alagy, de Libische interim-minister van Justitie, gezegd in een reactie op de aanhouding.

''Hij heeft anderen aangespoord om te moorden, heeft de schatkist benadeeld, en heeft zelfs meegedaan aan het werven en naar Libië halen van huurlingen'', aldus al-Alagy. ''Dit is nog maar een klein overzicht van de misdaden waarvoor hij zal worden aangeklaagd door de Libische hoofdaanklager.''

Bang

Kaddafi was erg bang op het moment van zijn arrestatie. Dat meldden strijders van de Nationale Overgangsregering (NTC) die betrokken waren bij de aanhouding in een woestijngebied, circa 70 kilometer van de plaats Obari in het zuiden van Libië.

''Hij dacht dat we hem wilden vermoorden'', aldus Ahmed Ammar tegen Marie-Louise Gumuchian, een verslaggever van het persbureau Reuters. Zij sprak met de commando's die de arrestatie rond half twee 's nachts uitvoerden en reisde mee met het vliegtuig dat Kaddafi naar de noordwestelijke stad Zintan bracht.

Geen verzet

Saif al-Islam, die in het verleden vaak had geroepen dat hij zich nooit zou overgeven en dat hij zich desnoods dood zou vechten, leverde geen verzet bij zijn aanhouding. De verdachte van misdaden tegen de menselijkheid reed in een hinderlaag, die was opgezet door 15 commando's in drie voertuigen. Kaddafi zat op het moment van zijn arrestatie in een auto en werd vergezeld door vier personen.

Het minikonvooi van twee voertuigen was kennelijk onderweg naar de grens met het buurland Niger, waar Saif al-Islam heen wilde vluchten. In de auto's lagen wapens en enkele duizenden dollars.

De commando's schoten in de lucht en in de grond en dwongen de auto's te stoppen, aldus Ahmed Ammar. De man die de leiding had over het konvooi, identificeerde zich in eerste instantie als Abdelsalam 'dienaar van de vrede', maar werd vrijwel meteen herkend als Saif al-Islam Kaddafi.

Gerust

De commando's stelden hem vervolgens gerust en meldden dat de verdachte zou worden overgebracht naar Zintan. Hij droeg een zware baard en een bril en was niet geboeid tijdens de vlucht. Een van zijn duimen en twee vingers zaten in het verband. Saif al-Islam Kaddafi had deze verwondingen een maand geleden opgelopen tijdens de slag om Bani Walid, een van de laatste bolwerken van het Kaddafi-regime.

Volgens een woordvoerder van de autoriteiten in Libië is de aanhouding te danken aan een tip van een lokale gids, Yousif Salih al-Mahdi. Die zou door Saif al-Islam's entourage zijn benaderd om de verdachte naar Niger te smokkelen. De gids lichtte echter met gevaar voor eigen leven de nieuwe machthebbers in over de verblijfplaats van de zoon van de gedode dictator. Daarop werd de commando-actie georganiseerd.

Berecht

Kaddafi wordt berecht in Libië en niet door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat zei een woordvoerder van de vertrekkende Libische interim-regering.

''Dit is het slothoofdstuk van het Libische drama'', zei minister Mahmoud Shammam van Informatie. ''Wij gaan hem berechten in Libië en hij zal worden berecht volgens de Libische wet voor zijn misdaden''.

Ocampo

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC reist de komende week naar Libië om de volgende stappen te bespreken na de aanhouding van Saif al-Islam Kaddafil.

''Ik ga naar Libië om te bespreken hoe we deze zaak gaan aanpakken. Maar het nieuws is dat Saif voor het gerecht zal komen. Waar en hoe, dat zullen we bespreken'', verklaarde Moreno Ocampo zaterdag.

Het ICC heeft Saif al-Islam Kaddafi aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken spreekt van goed nieuws dat Saif al-Islam Kaddafi is opgepakt. Hij moet zich verantwoorden voor zijn daden.

Rosenthal vindt dat een eerlijk proces nodig is. De bewindsman vindt dat Saif naar Den Haag moet komen voor berechting door het ICC. Indien Libië Saif zelf wenst te berechten, dan moet het ICC daarmee wel akkoord gaan, aldus Rosenthal.

Volgens Rosenthal kan Libië zich door het oppakken van Saif op een betere toekomst concentreren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Arrestatie Saif al-Islam

Tip de redactie