MANILLA - Oud-president Gloria Macapagal Arroyo van de Filipijnen is vrijdag gearresteerd in een ziekenhuis waar zij verbleef.

Zij is aangeklaagd voor stembusfraude bij de presidentsverkiezingen van 2007. Eerder op de dag vaardigden de autoriteiten een arrestatiebevel uit tegen Arroyo.

Het voormalige staatshoofd wilde de Filipijnen verlaten voor een medische behandeling, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Ze mag wel in het ziekenhuis blijven, gezien haar medische toestand. De politie heeft agenten buiten haar kamer geposteerd, om te voorkomen dat ze alsnog de benen neemt.

De 64-jarige Arroyo verscheen eerder deze week ook al in een rolstoel op het vliegveld van de hoofdstad Manilla. Ze wilde naar Singapore vliegen om zich te laten behandelen aan een botziekte. De huidige regering van president Benigno Aquino legde haar echter een reisverbod op.

Gloria Arroyo was van 2001 tot 2010 president van de Filipijnen. Tijdens haar bewind is ze veelvuldig beschuldigd van corruptie en het manipuleren van verkiezingen. Als president overleefde ze meerdere procedures om haar af te zetten dankzij de steun van bondgenoten in het parlement.

Op verkiezingsfraude staan straffen tot levenslang. Arroyo, die nu parlementslid is, weerspreekt alle beschuldigingen.