ROME - De 63e regering van de Italiaanse Republiek, het kabinet Monti I, is rond. Na een gesprek met president Giorgio Napolitano las de formateur woensdag de namen van zijn ministers voor.

De nieuwe premier en voormalige eurocommissaris Mario Monti gaat voorlopig zelf de portefeuille Financiën en Economische Zaken beheren.

Voor de rest bestaat de ministersploeg vooral uit bij het brede publiek onbekende deskundigen.

Monti heeft woensdag ten overstaan van president Giorgio Napolitano de eed afgelegd. De voormalige eurocommissaris Monti werd als eerste van het nieuwe kabinet ingezworen in het presidentiële Quirinaalspaleis in Rome. Donderdagochtend vraagt het kabinet-Monti I de Senaat om het vertrouwen.

Waarschijnlijk vrijdag volgt de vertrouwensstemming in de Kamer van Afgevaardigden, aldus de publieke omroep RAI.

Zakenkabinet

Monti I is een zakenkabinet zonder beroepspolitici. Veel Italianen vragen zich af of een regering zonder kopstukken van politieke partijen op den duur op steun van het parlement kan rekenen. Monti zei daarop woensdag tijdens een persconferentie dat het er vooral om zal gaan dat de nieuwe regering haar beleid goed uitlegt, aan de burgers en aan de volksvertegenwoordiging.

De premier legde er tijdens zijn persconferentie de nadruk op dat hij belangrijke portefeuilles heeft gegeven aan vrouwen: Binnenlandse Zaken, Justitie, Sociale Zaken en Gelijke Kansen.

Dinsdag al wees hij erop dat voor het eerst tijdens de formatie naast de politieke partijen en de sociale partners ook vertegenwoordigers van jongeren en verenigingen voor vrouwenemancipatie zijn geconsulteerd.

Berlusconi

Monti's voorganger als premier, Silvio Berlusconi, heeft voor woensdagavond de partijtop van zijn centrumrechtse PDL bijeengeroepen om een standpunt te bepalen ten opzichte van de nieuwe regering.

Pier Luigi Bersani, de leider van de grootste centrumlinkse partij, de Democratische Partij (PD) van oud-communisten en progressieve katholieken, sprak op zijn beurt al ''grote tevredenheid'' uit over de uitkomst van de kabinetsformatie.

Italiaanse kabinet rond