NEW YORK - Een rechter in New York heeft besloten dat de Occupy-betogers in de stad met tenten mogen terugkeren naar het Zuccotti Park.

Dat heeft de National Lawyers Guild (NLG) dinsdag gezegd.

De politie van New York arresteerde eerder dinsdag zeventig Occupy-betogers.

De activisten hadden de mededeling gekregen dat ze weg moesten uit het Zuccotti Park, de plek waar ze twee maanden geleden hun tentenkamp opsloegen, omdat het park moest worden schoongemaakt.

Onhygiënisch

De situatie in het park was onhygiënisch en gevaarlijk geworden, aldus de eigenaar van het park. De slaapzakken, tenten en andere zaken moesten worden verwijderd omdat 'de opslag van dergelijke spullen niet is toegestaan op deze locatie'.

Het rechterlijk bevel belet het stadsbestuur van New York algemene parkregels te laten gelden voor de Occupy-betogers, aldus de NLG.

Burgemeester Michael Bloomberg zei dat het stadsbestuur op de hoogte was van het rechterlijk bevel, maar het nog niet had gezien. Hij zei naar de rechter te zullen stappen om het aan te vechten.

De Occupy-activisten hadden van de autoriteiten te horen gekregen dat ze na de schoonmaakoperatie wel terug mochten naar het Zuccotti Park, maar geen tenten of slaapzakken mochten meenemen.

Alles over de Occupy-beweging in ons dossier