ROME - Mario Monti, de aanstaande nieuwe premier van Italië, heeft dinsdag steun gekregen van de centrumrechtse PDL, de grootste partij in het Italiaanse parlement die wordt geleid door zijn voorganger Silvio Berlusconi.

Dat meldde PDL-secretaris Angelino Alfano na afloop van een gesprek met Monti in Rome. Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse oppositiepartij PD, had dinsdag ook een onderhoud met Monti, waarna hij zijn steun uitsprak voor de econoom.

Monti onderhandelt over de vorming van een breed gesteunde interim-regering. Die moet de politieke en economische crisis in Italië gaan bestrijden.

Monti heeft dinsdag met president Giorgio Napolitano gesproken, nadat hij de consultaties met politieke partijen over een interim-regering had afgerond. Dat hebben politieke bronnen aan persbureau Reuters gemeld.

2013

Het onderhoud met de president kan erop duiden dat Monti dicht bij het vormen van een regering is. Monti presenteert de tussentijdse regering naar verwachting dinsdagavond laat of woensdag.

Monti wil het nieuwe kabinet tot 2013 leiden. In dat jaar hebben de volgende parlementsverkiezingen plaats in het Zuid-Europese land.

Geduld

Maandag had Monti al gesprekken gevoerd met leiders van kleinere politieke partijen. Hij stelde dat de politieke partijen de ernst van de situatie inzien. Monti riep verder de financiële markt op tot enig geduld.

De aanstaande regeringsleider praat dinsdag ook nog met leiders van vakbonden en werkgevers-, vrouwen- en jongerenorganisaties. Maandag had Monti al gezegd dat de gesprekken zeer constructief verliepen.

Voorzitter Gianfranco Fini van de Kamer van Afgevaardigden verwacht dat Monti vrijdag het parlement om vertrouwen vraagt.