FRANKFURT - De Duitse geheime dienst is in opspraak geraakt door de ontdekking van een groepje neonazi's die tussen 2000 en 2006 een reeks racistische moorden en aanslagen heeft gepleegd.

De krant Frankfurter Allgemeine (FAZ) berichtte dinsdag samen met andere Duitse media dat een geheim agent in de buurt was toen zes van de moorden werden gepleegd.

De FAZ schreef dat bijvoorbeeld bij de moord op Halit Yozgat in zijn internetcafé in Kassel in april 2006, de enige getuige in het café die zich niet bij de politie had gemeld een lid was van de veiligheidsdienst van de deelstaat Hessen.

Het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de moord werd snel gestaakt. Volgens FAZ werd maandag pas, tijdens het huidige onderzoek naar het moordende trio neonazi's, duidelijk dat de geheim agent tijdens de moord op Yozgat nog in het café aanwezig was.

Een 36-jarige Duitse vrouw wordt ervan verdacht een rechtsextremistische organisatie te hebben opgericht die in de loop der jaren zeker tien mensen heeft vermoord.

Beate Z. meldde zichzelf dinsdag bij de politie en is inmiddels formeel onder arrest geplaatst. Ze heeft tot dusverre geweigerd iets te zeggen. Naast Z. zouden Uwe B. en Uwe M. deel uit hebben gemaakt van de rechtsextreme organisatie.

Informant

Het blad wijst er ook op dat Helmut Roewer, de voormalige chef van de veiligheidsdienst in de deelstaat Thüringen, de thuisbasis van de drie hoofdverdachten, leiders van ultrarechtse bewegingen veel geld betaalde om als informant te dienen. Roewer stapte in 2000 op.

In de tweede helft van de jaren '90 betaalde hij onder anderen Thomas Dienel, voorzitter van de extreemrechtse Nationaal-Democratische Partij (NPD) in Thüringen 40.000 euro. De vicevoorzitter, Tino Brandt, kreeg tussen 1994 en 2001 circa 200.000 euro en richtte daarmee de Thüringer Heimatschutz op.

De veiligheidsdienst in Thüringen sprak op dinsdag tegen dat de drie leden ooit werkzaam waren voor de dienst.

Verder onderzoek

De politie in de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen (NRW) onderzoekt of onopgeloste misdaden tegen buitenlanders het werk zijn van een ultrarechtse bende uit Thüringen. Dit heeft een woordvoerder van de recherche in Düsseldorf dinsdag gezegd.

Twee misdaden die zijn gepleegd in Keulen komen mogelijk voor rekening van het misdadige trio. In de hoofdstad van NRW, Düsseldorf, werd in 2000 een aanslag geleegd op joodse Duitsers. In Rheda-Wiedenbrück, in het noordoosten van NRW, onderzoekt de politie de moord in 2006 op een Turkse inwoner opnieuw.