NEW YORK - De politie van New York heeft in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) het door Occupybetogers ingenomen Zuccotti Park ontruimd, een plein in het financiële centrum van de stad, vlakbij Wall Street.

Burgemeester Michael Bloomberg had een tijdelijke ontruiming gelast.

Een politiewoordvoerder liet weten dat zo'n 70 betogers zijn opgepakt, omdat ze weigerden te vertrekken. Enkele anderen zijn in de buurt in de kraag gevat, maar de meeste betogers gingen vrijwillig weg.

De politie heeft het plein afgezet. Schoonmakers braken tenten af en vuilniswagens namen stapels protestborden mee, onder het geluid van een rondcirkelende helikopter.

Overvallen

Volgens een van de demonstranten overvielen honderden agenten de betogers in het holst van de nacht, toen ze lagen te slapen. Binnen een uur waren bijna alle betogers verdreven in de geweldloze operatie. Rond half 5 in de ochtend (half 11 Nederlandse tijd) was het plein leeg.

De verrassingsontruiming van de geboorteplaats van de protestbeweging, die plaats had na schoonveegacties in andere steden, duidt op een hardere lijn tegen de betogers. Volgens de Amerikaanse autoriteiten vormde de voortdurende bezetting van het plein een gevaar voor de gezondheid en de veiligheid.

Eigenaars van kleine bedrijfjes in de buurt hadden geklaagd over lawaai en onhygiënische toestanden. Ook beschuldigden ze betogers ervan hun toiletten extreem te bevuilen en klanten te verjagen.

Regels

De politie liet weten dat betogers kunnen terugkeren zodra het plein is schoongemaakt, maar ze moeten zich dan wel aan een aantal regels houden. Zo mogen ze geen tenten meer opzetten of eigendommen opslaan.

Volgens de National Lawyers Guild mag de burgemeester volgens gerechterlijk bevel de demonstranten niet bevelen geen tenten meer op te zetten. Bloomberg stelt in een reactie echter direct naar de rechtbank te gaan om dit besluit aan te vechten, aldus AP.

Demonstranten die zich de beweging Occupy Wall Street (Bezet Wall Street) noemen, bivakkeren sinds 17 september op het plein. Zuccotti Park is het symbolische epicentrum van waaruit de beweging zich heeft verspreid naar andere steden in de Verenigde Staten en andere landen.

De betogers keren zich tegen de macht van grote ondernemingen en banken. Ze stellen 99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen.

Alles over de Occupy-beweging in ons dossier