NEW YORK - Betogers van de Occupy-beweging voeren donderdag actie op Wall Street in New York om te herdenken dat de protesten tegen de uitwassen van het kapitalisme twee maanden geleden begonnen.

Met onder meer een carnaval hopen de actievoerders te bereiken dat de beurs op Wall Street dicht moet. 

Woordvoerder Ed Needham van Occupy Wall Street zei maandag dat de ''dag van actie'' zou kunnen uitdraaien op een confrontatie met de autoriteiten.

''Ik denk dat het heel moeilijk is een dag van actie te houden zonder daarbij rekening te moeten houden met een reactie van de autoriteiten'', aldus Needham.

De actievoerders zijn van plan donderdag vanuit hun kampement in een park naar Wall Street te lopen. Daarna willen ze zich verspreiden om in de metro te vertellen over Amerikanen die in een achtergestelde positie verkeren.

Mars

Ook staat er een mars over de Brooklyn Bridge op het programma. Vorige maand werden meer dan 700 mensen aangehouden tijdens een mars over dezelfde brug.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei maandag dat de beurs donderdag op het vertrouwde tijdstip opengaat. ''De mensen zullen in staat zijn om naar hun werk te gaan'', aldus Bloomberg.

Alles over de Occupy-beweging in ons dossier