BRUSSEL - De al anderhalf jaar demissionaire Belgische premier Yves Leterme ergert zich aan de trage onderhandelingen voor een nieuwe regering.

Maandag zei hij zelf een begroting voor 2012 te zullen opstellen, als de onderhandelende partijen het niet snel eens worden over de financieel-economische uitgangspunten van het nieuwe regeerakkoord. Hij wil daar ook al bezuinigingen in opnemen.

De onderhandelingen onder leiding van formateur Elio Di Rupo verlopen uiterst moeizaam, maar de EU eist dat België binnenkort een begroting op tafel legt waarin flink bezuinigd wordt.

Leterme wil een begroting van 'voorlopige twaalfden', waarbij maandelijks niet meer mag worden uitgegeven dan één twaalfde van de uitgaven van dit jaar. ''Je mag nu al vergeten dat het parlement voor het einde van het jaar nog een begroting goedkeurt'', aldus Leterme in dagblad De Standaard.

Hij is zelfs bereid zijn vertrek per 1 januari naar Parijs, waar hij vicevoorzitter van de OESO wordt, uit te stellen zolang de begroting er niet is. ''Als die job in Parijs daarmee in gevaar komt, dan is dat maar zo.''