YANGON - De vrijlating van een groep gedetineerden in Myanmar, die zondag was aangekondigd, is uitgesteld. Dat hebben bronnen in het vroegere Birma maandag gezegd.

''Tot nu toe hebben wij geen bevel of instructie van meerderen gehad'', zei een functionaris, die anoniem wilde blijven.

Hij zei dat de voor de vrijlating cruciale Nationale Defensie- en Veiligheidsraad het besluit om de gedetineerden, onder wie politieke gevangenen, niet in vrijheid te stellen ''op het laatste moment'' heeft genomen.

Een regeringsfunctionaris meldde zondag dat de gevangenen maandag zouden vrijkomen. Het zou de tweede amnestieregeling zijn in korte tijd. Vorige maand liet het regime ongeveer 200 politieke gevangenen vrij.

Niet ver genoeg

Critici juichten dat toe, maar lieten tegelijkertijd weten dat de stap niet ver genoeg ging, omdat de meeste politieke gevangenen achter slot en grendel bleven.

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi publiceerde maandag een lijst van 591 politieke gevangenen. Een organisatie die gedetineerden in Myanmar helpt, schat dat het er ruim 1000 meer zijn.