OSLO - De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is voor het eerst sinds zijn arrestatie in een openbare zitting voor de rechter verschenen.

De 32-jarige Breivik ging gekleed in een donker kostuum met stropdas.

Volgens een woordvoerder van Justitie in Noorwegen kon hij kort het woord voeren over de omstandigheden waaronder hij gevangen wordt gehouden en over de verlenging van zijn hechtenis.

Volgens zijn advocaat wilde hij de tijd gebruiken om aan de rechtbank uit te leggen wat zijn motieven waren. Breivik slaagde er echter niet in zijn daden toe te lichten. De rechter onderbrak Breivik toen hij een verklaring wilde afleggen, meldt persbureau dpa.

De 32-jarige Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli bij aanslagen in het regeringscentrum van Oslo en op het eilandje Utoya 77 mensen heeft vermoord. Volgens hem waren de moorden noodzakelijk om Noorwegen en Europa te redden van moslims en multiculturalisme.

Weigeren

Breivik weigerde zich maandag schuldig te verklaren. ''Ik erken de handelingen, maar ben niet schuldig'', aldus Breivik.

''Ik ben een militaire bevelhebber in de Noorse verzetsbeweging en de Noorse Tempeliers'', die hij eerder omschreef als een internationale christelijke legerorde die strijdt tegen islamitische onderdrukking. Breivik zei de legitimiteit van de rechtbank niet te erkennen, ''omdat u uw mandaat heeft ontvangen van organisaties die multiculturalisme steunen''.

Nabestaanden van de slachtoffers hebben het afgelopen weekeinde in een gezamenlijke verklaring geprotesteerd tegen het ''circus'' dat de media volgens hen van de rechtszaak tegen Breivik hebben gemaakt. ''Geen platform voor fascisten'', stond op een spandoek van een groepje demonstranten buiten de rechtbank.

Nabestaanden

Ongeveer 120 nabestaanden, journalisten en andere belangstellenden hadden zich maandag in de volgepakte rechtszaal verzameld. Honderden anderen volgden de zitting in andere zaaltjes van de rechtbank op een scherm.

De rechtbank besloot maandag zoals verwacht dat Breivik nog zeker twaalf weken vast moet blijven zitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 16 april. Het vonnis wordt enkele maanden later verwacht.

Komende maand wordt naar verwachting het psychiatrisch rapport over de toerekeningsvatbaarheid van Breivik gepubliceerd.

'Breivik wil motieven uitleggen'