RIO DE JANEIRO - Bij een massale actie in de sloppenwijk Rocinha in Rio de Janeiro heeft de Braziliaanse politie circa 500 kilo drugs, ruim 30 voertuigen en tientallen vuurwapens in beslag genomen.

Dat heeft de krant Jornal do Brasil zondag gemeld op gezag van de autoriteiten.

Ook is een boekhouder van een in de sloppenwijk actieve drugsbende aangehouden. Hij zou de politie tevergeefs 1200 euro hebben aangeboden als ze hem niet zouden oppakken.

Honderden speciale politieagenten en 200 marine-commando's waren de beruchte wijk binnengevallen, evenals de aangrenzende favela Vidigal.

Pantserwagens

Ze werden ondersteund door vele pantserwagens en helikopters. De toegang tot de wijken werd geblokkeerd en het luchtruim blijft er gesloten tot maandag.

Een politiechef zei dat bij de operatie geen schoten zijn gelost en dat Rocinha nu volledig onder controle van de autoriteiten staat.

De politie schat dat zich circa 200 drugssmokkelaars verborgen houden in Rocinha, waar circa 120.000 mensen wonen.

Veiligheid

Brazilië probeert op meerdere plaatsen de veiligheid te herstellen met het oog op het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

De politie arresteerde vorige week Antonio Bonfim Lopes, een van de meest gezochte criminelen van de Rio de Janeiro, in Rocinha.

Rio de Janeiro is een van de steden met de meeste moorden van Brazilië.

Inval sloppenwijk Rio