ZAGREB - De Kroatische oorlogsmisdadiger Branimir Glavas keert toch niet terug in de politiek. Dat heeft de uiterst rechtse Kroatische Democratische Alliantie voor Slavonië en Baranja (HDSSB) zondag besloten.

Glavas zou de nationalisten leiden bij de parlementsverkiezingen op 4 december, ook al zit hij momenteel een gevangenisstraf van 8 jaar uit. Het Kroatische grondwettelijke hof stak zaterdag een stokje voor de rentree van Glavas.

Hij mag geen parlementslid worden, omdat hij een gevangenisstraf van meer dan 6 maanden uitzit. HDSSB besloot zondag hem van de kieslijst te schrappen. De partij heeft nu vier parlementszetels.

Oud-generaal Glavas werd in 2009 veroordeeld voor oorlogsmisdaden tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog (1991-1992). Zijn eenheid folterde en vermoordde Serviërs in de Oost-Kroatische stad Osijek.

Ze werden naar de oevers van de rivier de Drava gebracht, terwijl hun mond was dichtgesnoerd. Ze werden daar doodgeschoten. Hun lichamen verdwenen in het water.

Gevlucht

Glavas bleek op de dag van de uitspraak te zijn gevlucht van Kroatië naar buurland Bosnië. Ook van dat land heeft hij de nationaliteit, en Bosnië levert geen onderdanen uit. Sarajevo besloot vorig jaar echter dat Glavas zijn straf in Bosnië moet uitzitten.

Vanwege de aanpak van oorlogsmisdadigers als Glavas mag Kroatië toetreden tot de Europese Unie. Dat moet in 2013 gebeuren.