BRUSSEL - De vorming van een nieuwe Belgische regering stuit weer op grote problemen. 

De zes partijen die onderhandelen, worden het niet eens over de begroting voor volgend jaar en de sociaaleconomisch hervormingen.

Formateur Elio Di Rupo wilde eigenlijk maandag klaar zijn. Maar hij liet al blijken weinig hoop meer te hebben dat die deadline wordt gehaald, meldden Vlaamse media zondag. Sommige partijen willen meer bezuinigen en minder belastingverhogingen.

België is afgelopen week door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, gemaand vaart te maken met de begroting en het terugdringen van het tekort. Het land zit al 17 maanden zonder nieuwe regering.

Crisistaks

De Belgen zullen volgend jaar voor ruim 11 miljard euro moeten saneren met besparingen en nieuwe inkomsten. De Waalse socialist Di Rupo wil onder meer vervuilende auto's extra belasten, een speciale belastingaftrek voor bedrijven afbouwen en fraude harder aanpakken. Ook pleit hij voor een crisistaks op hogere vermogens.

Vooral de Vlaamse christendemocraten en liberalen vinden de voorstellen niet evenwichtig genoeg. Zij hebben moeite met de reeks belastingverhogingen en willen meer maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren.