HONOLULU - De Amerikaanse president Barack Obama wil steun van zijn Russische en Chinese ambtgenoten om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt.

De Russische president Dmitri Medvedev en de Chinese president Hu Jintao hebben die steun echter niet in het openbaar toegezegd. Obama sprak zaterdag met beide wereldleiders.

De zorgen over Iran zijn toegenomen na de verschijning van een rapport deze week van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma.

In het rapport staat dat Iran geheime experimenten uitvoert, die alleen maar kunnen dienen voor de ontwikkeling van kernwapens. Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat 'andere specifiek voor kernwapens zijn'. Iran ontkent de aantijgingen.

Obstakels

Rusland en China blijven obstakels voor de Verenigde Staten bij pogingen de internationale sancties tegen Iran verder aan te scherpen. Zowel Rusland als China heeft vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en het rapport lijkt hun standpunt niet te hebben gewijzigd.

Obama zei dat hij en Medvedev hun 'intentie om een gezamenlijke reactie vorm te geven' hebben bevestigd. Na een gesprek met Hu zei Obama dat beiden ervoor willen zorgen dat Iran zich aan de internationale regels en normen houdt.

Met zijn uitlatingen schetst Obama weliswaar een beeld van een gezamenlijk front, maar tekenen van echte vooruitgang zijn er vooralsnog niet.

Apec-top in Honolulu