HONOLULU - Honderden antiglobalisten en antikapitalisten hebben zaterdag geprotesteerd tegen een top van regeringsleiders van de Apec , die dit weekeinde plaatsvindt in het Amerikaanse Hawaii.  

De Apec is de organisatie voor economische samenwerking voor landen die grenzen aan de Grote Oceaan.

Demonstranten probeerden de hotels te bereiken waar onder meer de leiders Barack Obama van de Verenigde Staten, Hu Jintao van China en Yoshihiko Noda van Japan bijeenkomsten hielden. Volgens de demonstranten handelen de leiders niet in het belang van de wereldbevolking.

Vrijhandelszone

Een van de onderwerpen tijdens de top die zondag formeel van start gaat is de vorming van een vrijhandelszone. Enkele van de 21 economieën van de Apec zijn het in grote lijnen eens over de vorming van die zone, het zogeheten Trans-Pacific Partnership (TTP).

Onder meer de Verenigde Staten en Australië zijn deelnemende landen, terwijl Japan liet weten dat het aan de onderhandelingen gaat deelnemen. In de toekomst zou de TTP zich tot de grootste vrijhandelszone in de wereld kunnen ontwikkelen.

Druk

De Amerikaanse president Obama oefende zaterdag aan de zijlijn van de conferentie opnieuw druk uit op de Chinese president Hu Jintao om de waarde van de yuan te laten toenemen en een opener handelsbeleid te voeren.

Volgens critici houdt China de yuan expres laag om de export te stimuleren. Volgens de Amerikanen komt dit de wereldhandel niet ten goede. Obama zou duidelijk zijn ''frustratie en ongeduld" kenbaar hebben gemaakt aan Hu.