ROME - President Giorgio Napolitano (86) van Italië heeft zaterdagavond officieel het ontslag van premier Silvio Berlusconi (75) bekendgemaakt.

Het staatshoofd heeft het kabinet gevraagd demissionair aan te blijven totdat een nieuwe regering is gevormd.

Bij zijn aankomst bij het presidentiële Quirinaalspaleis werd de zwaar beveiligde Berlusconi door een uitzinnige menigte onthaald met kreten als ''Buffone!'' (Clown!).

De betogers vierden het ontslag van de communistenhater Berlusconi met het zingen van het wereldberoemde partizanenlied Bella Ciao.

Gevangenis

Toen Berlusconi na het bezoek aan Napolitano richting huis trok, verplaatste ook een deel van de menigte zich naar zijn privéwoning in de Via del Plebiscito. De betogers riepen slogans als ''Gevangenis! Gevangenis!''

Politici van Berlusconi's partij PDL die arriveerden voor nachtelijk crisisberaad, werden met muntjes bekogeld, net als de corrupte premier Craxi in de jaren 90. Auto's rijden toeterend door het centrum van Rome als na een gewonnen voetbalwedstrijd. Een PDL-parlementariër repte over een ''schandelijk spektakel'', aldus Italiaanse media.

Voor het hoofdkwartier van de grootste Italiaanse oppositiepartij, de Partito Democratico van ex-communisten en progressieve katholieken, daarentegen was het feest. PD-leider Pier Luigi Bersani repte over een ''dag van bevrijding''. "Nu zijn jaren hard werk nodig om een nieuw Italië op te bouwen", aldus de ex-communist.

Bezuinigingspakket

Dinsdag was duidelijk geworden dat het centrumrechtse kabinet-Berlusconi IV geen meerderheid meer had in de Kamer van Afgevaardigden.

Berlusconi beloofde daarop af te zullen treden zodra het parlement een bezuinigingspakket van zo'n 60 miljard euro had aangenomen. Na de Senaat vrijdag stemde zaterdagmiddag ook de Kamer in met de zogeheten Stabiliteitswet.

Nieuw kabinet

Napolitano beraadslaagt zondag met de voorzitters van Kamer en Senaat en met de leiders van de fracties over de vorming van een nieuw kabinet. Het staatshoofd heeft de econoom en voormalig eurocommissaris prof. Mario Monti als leider van een nationale noodregering op brede parlementaire basis op het oog.

De voltallige oppositie stemt daarmee in. De aftredende centrumrechtse coalitie is echter diep verdeeld. De separatistische Lega Nord is tegen Monti; Berlusconi zou hem onder voorwaarden steunen.

Zo zou Gianni Letta, die jarenlang zijn rechterhand was, vicepremier moeten worden onder Monti. Op die manier zou de mediamagnaat ook na zijn aftreden toch nog een stevige vinger in de pap houden in het machtscentrum van de Italiaanse politiek, wat de huidige oppositie niet wil accepteren.

Silvio Berlusconi dient ontslag in