
Arabische Liga straft en schorst Syrië
Het is nog niet bekend wat de strafmaatregelen zijn.
De regionale landenbond heeft Syrië met ingang van aanstaande woensdag geschorst als lid. De Liga roept de Arabische landen bovendien op hun ambassadeurs terug te roepen uit Damascus.
Oppositie
De oppositie, die zich heeft verenigd in de Syrische nationale raad, is uitgenodigd voor overleg over de ''komende overgangsperiode in Syrië''. De gesprekken moeten binnen enkele dagen worden gehouden.
Het regime van president Bashar al-Assad beloofde de liga vorige week dat het zou stoppen met het doden van betogers en dat het zijn leger zou terugtrekken uit de steden. Dat is niet gebeurd.
Syriërs gaan sinds maart massaal de straat op. De betogers eisen het vertrek van het regime. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 3500 mensen om het leven gekomen door acties van veiligheidstroepen.
In februari schorste de liga Libië. Ook daar trad het regime hard op tegen oppositiebetogers en opstandelingen. In augustus werd dictator Muammar Kaddafi verjaagd.
HRW
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) had de Arabische Liga vrijdag opgeroepen Syrië te schorsen. De groepering zei aanwijzingen te hebben dat het Syrische regime misdaden tegen de menselijkheid pleegde in de stad Homs.
Tussen half april en eind augustus telde HRW 587 gedode burgers in de stad. Sinds begin november zouden meer dan honderd inwoners van Homs zijn omgebracht.
Syrië
Syrië heeft de schorsing door de Arabische Liga zaterdag scherp veroordeeld. De uitsluiting maakt een einde aan de Arabische eendracht en toont dat de landenbond ''westerse en Amerikaanse belangen dient'', liet de Syrische afgezant Youssef Ahmed weten aan staatsmedia.
Obama
Volgens de Amerikaanse president Barack Obama heeft de Arabische Liga zijn leiderschap getoond door Syrië te schorsen en Damascus sancties op te leggen.
De maatregelen tonen volgens de president ''de groeiende diplomatieke afzondering van een regime dat stelselmatig de mensenrechten schendt en vreedzame protesten onderdrukt''.
EU
Ook de buitenlandchef van de Europese Unie, Catherine Ashton, zag in de schorsing ''de toenemende isolatie van het Syrische regime''. Via haar woordvoerder liet Ashton weten volledig achter het besluit van de Arabische Liga te staan.
''We verwelkomen het aanbod van de Arabische Liga om het geweld te beëindigen en de hervormingen te bereiken die de Syrische bevolking de laatste maanden zo moedig heeft geëist'', verklaarde de zegsman van Ashton. De EU besluit maandag mogelijk tot nieuwe sancties tegen Syrië.
Frustratie
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, toont het besluit van de Arabische Liga ''de frustratie over de voortdurende onbuigzaamheid van president Assad''. Hague zei dat gevoel te delen.
Duitsland hoopt dat Rusland en China door het Arabische besluit op andere gedachten worden gebracht. De beide landen hebben VN-resoluties geblokkeerd die het geweld in Syrië veroordeelden.