BANGKOK - De Thaise koning Bhumibol (83),de langstzittende monarch in de wereld, is bewusteloos geraakt en heeft een inwendige bloeding opgelopen.

De gezondheidsproblemen zijn waarschijnlijk een gevolg van stress door de ernstige overstromingen in het land, meldde zijn jongste dochter prinses Chulabhorn zaterdag.

De koning herstelt inmiddels, vertelde de prinses aan slachtoffers van de overstroming in een vluchtelingenkamp ten noorden van Bangkok.

''Dit toont dat zijne majesteit bezorgd is om zijn volk, dat hij als zijn kinderen beschouwt'', zei ze. De prinses vertelde niet wanneer de koning onwel werd.

Slachtoffers

De ergste overstromingen in Thailand sinds een halve eeuw hebben circa 2 miljoen inwoners getroffen. Ruim 530 mensen zijn omgekomen. Tienduizenden zijn geëvacueerd naar vluchtelingenkampen.

Koning Bhumibol, die al ruim 2 jaar in het ziekenhuis verblijft, is zeer gewaardeerd in Thailand. Zijn gezondheid is een delicate kwestie, omdat zijn opvolging lastig kan zijn door politieke verdeeldheid.