AMSTERDAM - Evangelos Venizelos behoudt zijn ministerspost. In de Griekse interim-coalitie van de nieuwe premier Lucas Papademos is hij wederom minister van Financiën.

Dat meldt persbureau AP vrijdag op gezag van de Griekse staatstelevisie. Ook is vrijdag de nieuwe Griekse premier Lucas Papademos beëdigd. 

Het lid van de socialistische partij Pasok werd donderdag al benoemd tot interim-premier van Griekenland. Hij volgt George Papandreou op.

De voormalige centralebankpresident zal een kabinet leiden van drie partijen, de socialistische Pasok, de centrumrechtse Nieuwe Democratie en de nationalistische Laos.

Noodhulppakket

Papademos heeft drie maanden om een EU-noodhulppakket te ratificeren en een bankroet van het land te voorkomen. De nieuwe premier zei dat Griekenland binnen de eurozone houden zijn prioriteit heeft.

De socialist Evangelos Venizelos blijft minister van Financiën en vicepremier. Voormalig eurocommissaris Stavros Dimas komt op Buitenlandse Zaken, terwijl Dimitris Avramopoulos op Defensie komt.

De regering werd beëdigd tijdens een ceremonie in het paleis van de president. Papademos kan rekenen op de steun van 254 van de 300 parlementariërs. Hij regeert tot februari. Dan moeten er verkiezingen komen.

Referendum

Papandreou overviel Europa vorige week met de aankondiging een referendum te willen houden over een tweede noodpakket voor het land, dat onder een grote schuldenlast gebukt gaat.

Onder grote internationale druk zag het land daarvan af. Papandreou maakte daarna bekend dat hij zou opstappen en politieke partijen besloten een regering van nationale eenheid te vormen. De nieuwe premier moet pijnlijke bezuinigingsmaatregelen en hervormingen invoeren.

Papademos heeft drie maanden om een EU-noodhulppakket te ratificeren en een bankroet van het land te voorkomen.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers