OSLO - De Noorse minister van Justitie en Politie, Knut Storberget, treedt af. Hij voelt de verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslagen in juli in Oslo en het eiland Utoya.

Dat maakte de Noorse premier Jens Stoltenberg vrijdag bekend tijdens een ingelaste persconferentie.

 Parlementaire hoorzittingen onthulden donderdag nog nieuwe fouten van de hulpdiensten. Zo werd Anders Behring Breivik, die heeft bekend de 77 doden te hebben veroorzaakt bij de aanslagen, 7 minuten later gearresteerd dan tot nu toe officieel werd aangehouden.

Ook lijkt niemand te weten wie een lange rij ziekenauto's onnodig lang tegenhield.

Familie

''Ik had gehoopt dat hij zou blijven'', zei premier Stoltenberg. ''Knut Storberget had veel op zijn bord en wil nu graag meer tijd met zijn familie doorbrengen.''

De premier zei de afgelopen tijd veel intensieve, persoonlijke gesprekken met de vertrekkende minister te hebben gevoerd en wist dat hij zich erg verantwoordelijkheid voelde voor de gebeurtenissen in juli.

Crisisbeheer

Zijn baan wordt overgenomen door Grete Faremo, sinds 2009 minister van Defensie.

Met de benoeming van defensieminister Faremo op justitie komt volgens kenners het regeringsbeleid nog meer op crisisbeheer te liggen. Voormalig staatssecretaris van Defensie Espen Barth Eide wordt de nieuwe minister voor de strijdkrachten en landsverdediging.

De Noor Anders Behring Breivik zit als enige verdachte vast en heeft toegegeven achter de aanslagen te zitten. Daarmee wilde hij de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg treffen. Breivik ziet de sociaaldemocratie en de islam als bedreiging voor de Europese cultuur.