DEN HAAG - De Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic (69) was donderdag wegens ziekte niet bij de voorbereidende hoorzitting van het Joegoslavië-Tribunaal.

Volgens de medische dienst van het tribunaal kampt Mladic met ziekteverschijnselen die lang kunnen aanhouden.

De genocideverdachte is vorige maand in het ziekenhuis behandeld voor een longontsteking.

Genocide

Mladic wordt onder meer verdacht van een belangrijke rol bij de genocide na de val van het Bosnische Srebrenica in 1995. Hij werd na jaren op de vlucht in mei opgepakt in Servië.

Na zijn overbrenging naar Nederland bleef hij klagen over zijn slechte gezondheid. Als hij te ziek blijkt om berecht te worden, moet hij weer worden vrijgelaten als hij nog niet is veroordeeld. Het proces is nog in de voorbereidende fase.

Volkenmoord

Hoofdaanklager Serge Brammertz stelde afgelopen zomer voor om Mladic in eerste instantie alleen te berechten wegens volkenmoord na de val van de moslimenclave Srebrenica. Dat had relatief snel tot een veroordeling kunnen leiden, mede omdat Mladic zijn eigen optreden zelf heeft laten documenteren door zich te laten filmen.

De rechters wezen dat verzoek echter af, waardoor er één groot proces komt, waarin het ook om tal van andere zaken zal gaan, zoals oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995.

Lange processen

Processen wegens oorlogsmisdaden bij internationale hoven duren geregeld jaren vanwege de omvang van de tenlastelegging. Zo overleed ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voordat de rechters vonnis konden wijzen.