GUANTANAMO - Het vermeende brein achter de aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole is woensdag voor een Amerikaans militair tribunaal in Guantanamo verschenen.

Bij de aanslag in oktober 2000 voor de kust van Jemen kwamen 17 Amerikanen om en raakten er 40 gewond.

De 46-jarige in Saudi-Arabië geboren Abd al-Rahim al-Nashiri verscheen voor het eerst in het openbaar en voor een rechter sinds zijn arrestatie in 2002. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Militaire rechters

Zijn zaak is de eerste voor het tribunaal sinds de Democratische president Barack Obama zijn beleid terugdraaide en deze omstreden militaire rechters, een erfenis van zijn Republikeinse voorganger, weer met rechtszaken belastte.

De voorbereidende zitting handelde onder meer over de vraag wat voor juridische consequenties het zou hebben indien wordt aangetoond dat de gevangen Nashiri door Amerikaanse functionarissen is gemarteld.

Hij werd tot in 2006 gevangen gehouden in geheime gevangenissen van de inlichtingendienst CIA.

Guantánamo

Het tribunaal zetelt in een marinebasis aan de Cubaanse Baai van Guantánamo. De basis werd gesticht nadat Amerikaanse troepen in 1898 Spaans Cuba waren binnengevallen.

Het is Cubaans grondgebied en in Amerikaanse handen op grond van een door Cuba omstreden overeenkomst voor onbepaalde tijd. Obama's voorganger koos de plek voor gevangenen uit Afghanistan, omdat die er op buitenlands grondgebied geen bescherming van de Amerikaanse wet konden claimen.

Verdachte aanslag USS Cole voor tribunaal