ROTTERDAM - De Nederlandse Sabir K. is lange tijd in Pakistan gemarteld, met medeweten van de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Dat beweert André Seebregts, advocaat van de 24-jarige man.

K. werd in april op Schiphol aangehouden, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet.

Amerika heeft om zijn uitlevering gevraagd in verband met terrorisme. Volgens Seebregts wordt hij verdacht van ''gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan''.

Schijnexecuties

K. zou in Pakistan aan schijnexecuties zijn onderworpen, veelvuldig zijn geslagen tijdens verhoren, langdurig in de kou hebben verbleven en in onhygiënische omstandigheden hebben geleefd.

''Het lijkt erop dat noch de Nederlandse, noch de Amerikaanse overheid enige actie heeft ondernomen om de marteling die gedurende 8 maanden hebben plaatsgevonden, te beëindigen'', aldus Seebregts. K. zou in die periode op verschillende geheime locaties in Pakistan hebben vastgezeten.

De advocaat stelt dat de consul van de Nederlandse ambassade schriftelijk heeft bevestigd dat hij K. tijdens diens detentie twee keer heeft bezocht. K. werd tijdens die bezoeken geblinddoekt en met een zak over zijn hoofd aan- en weggevoerd, zou de consul hebben geschreven.

Dat schrijft Evert Brongers in een e-mail op vragen van advocaat Seebregts.

Brongers schrijft: ''Tijdens mijn eerste bezoek aan de heer K. werd hij binnengeleid en weggeleid met blinddoek om en zak over zijn hoofd. Zover ik mij herinner zat hij bij de tweede keer net in de kamer waar ik hem zou spreken en werd alleen nog de blinddoek afgedaan.''

Nederlandse moeder

Sabir woonde zes jaar in Pakistan. Hij groeide op in Nederland. Zijn inmiddels overleden Nederlandse moeder was getrouwd met een Pakistaan. Seebregts wil verder niet ingaan op de verdenking van de Amerikanen, ook niet of K. in Afghanistan is geweest.

Na zijn arrestatie op Schiphol is K. vastgezet op de speciale terroristenafdeling van het huis van bewaring De Schie in Rotterdam. De rechtbank in Rotterdam heeft de gevraagde uitlevering door de VS inmiddels toelaatbaar verklaard.

K. is momenteel in afwachting van een oordeel van de Hoge Raad in deze procedure. Advocaat Seebregts wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

OM

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dat Nederland op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in april van dit jaar de 24-jarige Sabir K. heeft opgepakt op verdenking van terrorisme.

Volgens het OM is de man niet door Pakistan uitgeleverd. Advocaat André Seebregts stelde juist dat K. door de autoriteiten op het vliegtuig was gezet. Toen de Nederlandse man op Schiphol aankwam, werd hij aangehouden. Hij zit vast in Rotterdam.