PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft onbedoeld zijn ongezouten mening gegeven over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

"Ik kan hem niet meer zien, hij is een leugenaar'', zei Sarkozy vorige week op de G20-top in Cannes.

Het gesprek werd opgevangen door journalisten van het Franse nieuwsprogramma Arrêt sur images.

Sarkozy deed zijn uitspraak tegen de Amerikaanse president Barack Obama. Ook die bleek niet gecharmeerd van Netanyahu, meldden Franse media dinsdag.

''Jij bent hem zat, maar ik heb elke dag met hem te maken'', zou Obama hebben gezegd. Het is onduidelijk in welke context Sarkozy kritiek uitte op Netanyahu.

Unesco

Ook zou Obama zich ontevreden hebben getoond over het Franse besluit om het volwaardige lidmaatschap van de Palestijnen bij de VN-organisatie Unesco te steunen. Obama maakt zich zorgen over de gevolgen voor andere VN-organisaties als de Palestijnen daar ook het volwaardige lidmaatschap winnen.

Dan is de Amerikaanse regering namelijk gedwongen om ook van die instellingen de financiering te stoppen. ''Je moet de boodschap aan de Palestijnen geven dat ze hiermee onmiddellijk moeten stoppen'', zei hij tegen Sarkozy.

Koptelefoons

Verscheidene journalisten zouden de opmerking hebben gehoord, maar volgens de BBC in eerste instantie niet hebben gemeld. De journalisten kregen voorafgaand aan een persconferentie van Obama en Sarkozy koptelefoons voor de vertaling.

Ze mochten ze pas inpluggen als het overleg in een achterkamer was afgelopen. Wie zich hier niet aan hield, kreeg de onthullende conversatie te horen.

Een zegsman van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet op de zaak ingaan. Het is een ''hype'', zei hij. Netanyahu's kantoor wilde niet reageren.

Israël en de VS zijn al jaren nauwe bondgenoten. Maar de relatie tussen Netanyahu en Obama is moeizaam.