LOS ANGELES - Lijfarts Conrad Murray is schuldig aan de doodslag van zanger Michael Jackson.

Een jury van de rechtbank in Los Angeles heeft dat maandag unaniem geoordeeld. De jury heeft 6 weken lang 49 getuigen gehoord.

De 58-jarige arts heeft Jackson onopzettelijk een overdosis narcosemiddel toegediend toen die op 25 juni 2009 moeite had om in slaap te vallen. Murray nam het vonnis vrij onbewogen op, zoals hij het hele proces wekenlang tamelijk emotieloos bijwoonde.

Murray werd direct in hechtenis genomen, zonder borg. Tot dusver was hij vrij op borgtocht. ''Het gaat hier niet om een verkeerde beoordeling. Dit is een misdrijf waarvan het eindresultaat is dat een mens is gestorven'', motiveerde rechter Michael Pastor.

Fans

Buiten de rechtszaal barstten fans van Michael Jackson uit in gejuich. Een spandoek luidde: ''We miss Michael.''

De excentrieke Jackson was een van de succesvolste artiesten van de 20e eeuw. De 'King of Pop' was onder meer de muzikant met het meest verkochte aantal albums en singles: meer dan 750 miljoen exemplaren. Vorige maand werd Jackson opnieuw uitgeroepen tot de best verdienende overleden artiest.

Jackson werkte in juni 2009 aan een comeback met 50 concerten. Hij had Murray aangenomen om tijdig in vorm te komen.

Warrig verhaal

Direct na de dood van de zanger vertelde Murray aan agenten een warrig verhaal over het tijdsverloop en de gebruikte slaapmiddelen. De openbaar aanklager vertelde de jury dat de arts had ''gelogen, mensen misleid en het belangrijkste: hij was misdadig nalatig'', zei officier van justitie David Walgren.

Murray kan een celstraf van maximaal 4 jaar krijgen. Hij kan ook een verbod krijgen om ooit nog te werken als arts. De rechter maakt de straf bekend op 29 november.

De ouders, zus Latoya, broers Randy en Jermaine van Michael Jackson waren aanwezig bij het voorlezen van het vonnis. De ouders hebben al vrij snel na de dood van Michael beweerd dat de arts schuldig is.

Lijfarts schuldig aan dood Michael Jackson