WASHINGTON - Een Amerikaanse rechter heeft maandag voorlopig een streep gezet door een overheidsplan voor waarschuwende plaatjes op pakjes sigaretten.

Plaatjes van een zieke long of een kankertumor kunnen strijdig zijn met de vrijheid van meningsuiting en de tabaksfabrikanten schaden, oordeelde de rechter.

De afschrikwekkende plaatjes kunnen strijdig zijn met de vrijheid van meningsuiting en de tabaksfabrikanten schaden, oordeelde de rechter. Ze zouden slechts dienen als ,",mini-billboards' voor de antirookmaatregelen van de Amerikaanse regering'', aldus rechter Richard Leon.

De regering wilde dat de plaatjes de bovenste helft van de pakjes zou beslaan. Zo zou de waarschuwing te zien zijn boven de randen van de schappen. De plaatjesplicht had september 2012 moeten ingaan.

Tabaksfabrikanten hadden een rechtszaak aangespannen tegen het plan. Ze menen dat het plan hen zou misbruiken voor een campagne tegen het roken.

Tabak is de voornaamste doodsoorzaak van vermijdbare sterfgevallen in de VS. Het zorgt voor een op de vijf doden, aldus het Center for Disease Control and Prevention.