MADRID - Een rechtbank in Madrid heeft een oud-leider van de Baskische terreurbeweging ETA, Javier García Gaztelu, maandag tot 105 jaar celstraf veroordeeld.

De rechtbank verklaarde García Gaztelu, bijgenaamd Txapote, schuldig aan het geven van opdracht tot de moord op de socialistische politicus Fernando Buesa en diens lijfwacht in 2000.

Txapote is ook veroordeeld tot het betalen van 500.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden van Buesa. Hetzelfde bedrag moet hij betalen aan verwanten van de lijfwacht, Jorge Díez. In de praktijk zitten gedetineerden in Spanje hooguit 40 jaar vast.

Het is de eerste veroordeling van een lid van de ETA sinds de afscheidingsbeweging eind vorige maand een definitief einde van de gewapende strijd aankondigde.

Veroordelingen

Txapote heeft al een aantal veroordelingen op zijn naam staan. Zo is hij in 2006 tot 26 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een in 1994 gepleegde moord op een politieagent.

De ETA streed tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. De organisatie staat op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten.