ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi spreekt de berichten over zijn aftreden tegen. Hij reageerde maandag op geruchten in Italiaanse media over zijn aftreden.

Volgens de regeringsgezinde krant Libero en journalist Giuliano Ferrara zou Berlusconi mogelijk maandag zijn vertrek kenbaar maken.

''Het is een kwestie van uren, wellicht minuten'', zei Ferrara, grondlegger van de krant Il Foglio en in het verleden minister onder Berlusconi.

Berlusconi zelf zegt dat geruchten over zijn aftreden "ongegrond" zijn. "Ik begrijp niet hoe deze geruchten zich hebben verspreid", zegt hij maandag volgens het persbureau ANSA en op zijn Facebook-pagina.

Na de ontkenning van de premier zei Ferrara in een interview met zijn eigen krant: "Berlusconi zal de bezuinigingsplannen in de Kamer presenteren en een vertrouwensstem vragen. Onmiddellijk daarna zal hij aftreden en nieuwe verkiezingen aanvragen."

Bedriegen

Maar in een interview met de krant Libero, van de andere journalist die maandagmorgen het aftreden van Berlusconi aankondigde, herhaalt Berlusconi de ontkenning: ''Ik zal een vertrouwensstem vragen, want ik wil weten wie mij probeert te bedriegen."

De premier en zakenman ligt al tijden onder vuur. Zijn aanhang in het parlement brokkelt af. Zondagavond besloot Gabriella Carlucci, die sinds 1994 een trouwe bondgenote was, over te stappen naar de oppositie.

Meerderheid

Volgens het Amerikaanse zakenweekblad Bloomberg BusinessWeek zullen Berlusconi's bondgenoten een vertrek van de premier aanmoedigen zodra zijn meerderheid binnen het parlement in gevaar komt.

Politieke bronnen verklaren dat leden van Berlusconi's eigen partij de premier zondag hadden aangespoord om op te stappen, maar de zakenman raakte niet overtuigd.

"Berlusconi is aan het bluffen als laatste wanhopige poging om zichzelf te redden", zegt Dario Franceschini namens de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij, volgens Reuters. "Hij heeft in het parlement niet langer een meerderheid." De centrum-linkse oppositie zou een motie van wantrouwen aan het voorbereiden zijn.

Eerder verlieten al tientallen andere parlementariërs de partij van Berlusconi. Mede daardoor lijkt hij geen meerderheid in de volksvertegenwoordiging meer te hebben.

IMF

Italië dreigt het volgende probleemland in Europa te worden. Het land werd daarom vorige week onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geplaatst. Officieel gebeurde dat op eigen verzoek.

Na de berichten over het vertrek van Berlusconi schoten de beurskoersen in Italië omhoog.