ATHENE - Griekenland heeft meer tijd nodig dan voorzien om bij te komen van de recessie in het land.

Als onder Europese druk op een te snelle wijze het begrotingstekort wordt teruggeschroefd, dan kan de economie uiteindelijk in een nog grotere recessie terechtkomen.

Dat stelt de Nederlander Bob Traa van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), momenteel werkzaam in Athene, tegenover de pers.

Het IMF vormt samen met de ECB en de Europese Commissie de trojka, een team van experts dat Griekenland momenteel -als onderdeel van het Europese noodprogramma- controleert.

Realistischer

Volgens Traa zijn in het verleden te positieve vooruitzichten voor Griekenland gesteld. ''Het was te ambitieus, we moeten realistischer zijn. We vragen meer tijd voor Griekenland. Het kost tijd om er weer bovenop te komen."

Volgens de Nederlander moet van Griekenland niet te snel worden geëist om het staatstekort terug te dringen onder de volgens Europese afspraken toegestane 3 procent. ''Anders wordt de economie een halt toegeroepen.'' Meer tijd betekent volgens de IMF'er echter ook meer geld. Met zijn pleidooi lijkt Traa dan ook te verdedigen dat tijdens de EU-top op 27 oktober is afgesproken Griekenland meer geld te lenen. 

De gegevens zijn afkomstig van Eurostat - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Hoopvolle ontwikkeling

Het land heeft volgens Traa het tekort al binnen twee jaar voor de helft gereduceerd. ''Dat is een hoopvolle ontwikkeling. We moeten niet onderschatten wat Griekenland al voor elkaar heeft gekregen, vooral als je bedenkt dat de economie nog steeds krimpt.'' Volgens de econoom is het de komende tijd dan ook "geen wetenschap, maar een kunst" om ervoor te zorgen dat Griekenland het economisch beter zal vergaan.

Volgens Traa zit er voor Europa niet veel anders op dan het afgesproken geld over te maken aan Griekenland, ondanks de huidige wankele politieke situatie in het land. ''Dit is een goede deal, omdat de alternatieven verschrikkelijk zijn. Griekenland heeft een groot spill-over-effect voor andere landen in Europa.''

Tijdelijke regeling

Traa hoopt dat de nieuwe politieke realiteit in Griekenland positief zal uitpakken. ''Het land heeft een traditie van één partij die Griekenland regeert. Nu krijgen we een tijdelijke coalitieregering. Dit betekent dat er een bredere steun wordt gecreëerd voor de maatregelen die nu genomen moeten worden. De tijd dringt.''

''Vanaf half december komt het land zonder geld te zitten. Het gebrek aan politieke cohesie heeft in het verleden ruimte geboden voor economische onrust. Hopelijk zal het met een bredere steun wat rustiger worden.''

Telefoonabonnement

De trojka, die de komende tijd permanent in Griekenland zal zijn om de situatie te controleren, zal het land helpen de economie in Griekenland te hervormen. Daarvoor moet de economie nog wel een stuk flexibeler worden. "Als je in Nederland een mobiel telefoonabonnement wil, heb je die binnen een dag. Hier duurde het mij drie weken. Dat lijkt schattig, maar dat is het natuurlijk niet", aldus Traa.

"Het is een nachtmerrie om hier iets gedaan te krijgen. Dat dempt de economische mogelijkheden natuurlijk behoorlijk." Desondanks ziet Traa positieve ontwikkelingen voor Griekenland in de sectoren toerisme en logistiek en transport.  "Nederland heeft een lange traditie in de transportsector. Onze expertise kan dus van pas zijn."