PARIJS - Voor een rechtbank in Parijs is maandag het proces tegen de Venezolaanse terrorist Carlos de Jakhals begonnen.

 De 62-jarige Carlos, wiens echte naam Ilich Ramírez Sánchez is, moet zich verantwoorden voor bomaanslagen in Frankrijk in 1982 en 1983. Het proces duurt vermoedelijk 6 weken

''Ik ben een beroepsrevolutionair'', zei Carlos aan het begin van de zitting. Hij was gekleed in een blauwe jas en een spijkerbroek en maakte een ontspannen indruk.

Carlos zou verantwoordelijk zijn geweest voor een bomaanslag op een Franse trein eind maart 1982 waarbij vijf doden en 28 gewonden vielen, een aanslag in april 1982 op het hoofdkantoor van een Arabischtalig blad in Parijs waarbij een dode en 66 gewonden vielen en twee bomaanslagen kort na elkaar op oudejaarsavond 1983 op een sneltrein en het station van Marseille waarbij vijf doden en meer dan 35 gewonden vielen.

De aanslagen in 1982 werden opgeëist door de Internationale Terroristenvrienden van Carlos en die in 1983 door de Organisatie van Gewapende Arabische Strijd. Carlos eiste destijds schriftelijk en telefonisch zelf de verantwoordelijkheid op aldus de aanklagers.

Levenslang

Carlos zit al sinds 1994 in de gevangenis in Frankrijk. Hij kreeg levenslang voor drie moorden die hij in 1975 in Parijs pleegde. In een interview heeft Carlos zondag gezegd dat hij in de loop der jaren leiding heeft gegeven aan een reeks aanslagen waarbij in totaal 1500 tot 2000 mensen zijn gedood.

Carlos werd in de jaren '70 berucht door zijn overval op het kantoor van de OPEC in Wenen waar hij in 1975 een zaal vol ministers gijzelde.