MANAGUA - Rosa Murillo, de vrouw van het Nicaraguaanse staatshoofd Daniel Ortega heeft haar man tot de winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag uitgeroepen.

''Dit is de overwinning van het christendom, het socialisme en de solidariteit'', zei Murillo.

Volgens de regering zijn er al vanuit het buitenland felicitaties binnengekomen voor Ortega, onder meer van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Met ruim 6 procent van de stemmen geteld, weet Ortega 66,4 procent kiezers achter zich, aldus de verkiezingsautoriteiten.

Zijn concurrent Fabio Gadea won 25,5 procent van de tot nu toe getelde stemmen. Aanhangers van Ortega vierden al feest in de straten van de hoofdstad Managua.

De linkse oud-rebellenleider en politicus van het Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) Ortega is president sinds 2006. Hij bekleedde het ambt ook al tussen 1985 en 1990.

De 65-jarige Ortega zou daarom eigenlijk geen kandidaat meer mogen zijn, omdat de grondwet voorzag in maximaal twee termijnen voor een president.

Twee jaar geleden gaf het door aanhangers van de president gedomineerde hooggerechtshof Ortega echter toestemming om het nog een keer te proberen.

Presidentsverkiezingen Nicaragua