GUATEMALA-STAD - Oud-generaal Otto Pérez Molina van de rechtse Patriottische Partij (PP) heeft zondag de presidentsverkiezingen van Guatemala gewonnen.

Dat hebben de verkiezingsautoriteiten van het Centraal-Amerikaanse land bekendgemaakt.

Met het grootste deel van deel stemmen geteld had de 60-jarige Pérez Molina bijna 55 procent van de kiezers achter zich.

Zijn opponent in de tweede ronde van de verkiezingen was de rechts-populistische zakenman Manuel Baldizón. Ongeveer 7,3 miljoen Guatemalteken mochten hun stem uitbrengen.

Keuze

De winst van Pérez Molina betekent een duidelijke keuze voor een meer rechtse politiek in Guatemala.

De huidige linkse president, Alvaro Colom, slaagde er niet in gewelddadige criminelen aan banden te leggen en het land te verdedigen tegen Mexicaanse drugskartels die Guatemala gebruiken als smokkelroute.

Pérez Molina belooft de misdaad hard aan te pakken, onder meer door het leger in te zetten en de politie te versterken. Ook wil hij de armoede bestrijden.

Legercommandant

Pérez Molina was een legercommandant ten tijde van de burgeroorlog die duurde van 1960 tot 1996. Hij was actief in gebieden waar veel mensen werden omgebracht en was chef van een militaire inlichtingendienst die achter de liquidatie van politieke rivalen van het bewind zou zitten.

Pérez Molina is echter nooit aangeklaagd voor mensenrechtenschendingen en zegt zelf dat hij zich daar verre van hield. Hij had een belangrijke rol bij de totstandkoming van de akkoorden die een einde maakten aan de oorlog.

Test

Een belangrijke test voor Pérez Molina is volgens analisten of hij de vervolging voort laat zetten van officieren die betrokken zouden zijn bij mensenrechtenschendingen.

In 2007 verloor Pérez Molina de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nog van Colom. Diens ambtstermijn eindigt op 14 januari, hij mocht zich volgens de grondwet niet herverkiesbaar stellen.