ATHENE - In Griekenland is zondagavond een akkoord bereikt over de vorming van een regering van nationale eenheid die het land uit de schuldencrisis moet loodsen.

Dat gebeurde tijdens een topontmoeting van de socialistische premier George Papandreou met president Karolos Papoulias en met de leider van de grootste oppositiepartij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND).

Papandreou heeft ermee ingestemd dat hij de nieuwe regering niet zal leiden.

Maandag wordt geprobeerd overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier. Een regeringswoordvoerder zei zondagavond dat binnen een week een nieuw kabinet wordt beëdigd, dat het parlement om het vertrouwen vraagt, als alles volgens plan verloopt.

Het nieuwe kabinet zal moeten instemmen met bezuinigingen die de andere landen van de eurozone eisen als onderdeel van het reddingsplan voor het onder een enorme staatsschuld gebukt gaande Griekenland. Als het plan door het parlement is geloodst, komen er vervroegde verkiezingen.

Februari

De belangrijkste Griekse politieke partijen zijn overeengekomen dat verkiezingen worden gehouden op 19 februari. Dat heeft het ministerie van Financiën in de nacht van zondag op maandag verklaard.

De socialistische Pasok van premier George Papandreou en de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras zijn het erover eens dat 19 februari ''de meest geschikte" datum is voor de verkiezingen.

Tijd

De datum van 19 februari moet de nieuwe, tijdelijke regering van nationale eenheid voldoende tijd geven om bezuinigingen en hervormingen op stapel te zetten. De andere landen van de eurozone eisen die als onderdeel van het reddingsplan voor Griekenland, dat zucht onder een grote staatsschuld.

Oppositieleider Samaras drong de afgelopen weken aan op onmiddellijke verkiezingen. In ruil zou zijn partij steun bieden aan het Europese plan dat moet voorkomen dat Griekenland bankroet gaat. Op zondag ging Samaras toch akkoord met deelname aan een regering van nationale eenheid die de Europese plannen doorvoert, in ruil voor vervroegde verkiezingen.

Afgelast

Een voor maandag geplande ontmoeting van alle Griekse partijleiders met president Karolos Papoulias is afgelast, nadat twee linkse partijen hadden aangekondigd die te boycotten.

In plaats van de nationale top komt er een gesprek tussen de socialistische leider Papandreou en de conservatieve leider Samaras over de nieuwe ministersploeg, aldus een regeringswoordvoerder zondagavond.

Daarnaast komen maandagochtend experts van beide partijen bijeen om het economisch deel van het regeerakkoord uit te stippelen.

Noodhulp

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw bijeen. Dan gaat het onder meer om de vraag of Griekenland de volgende 8 miljard euro noodhulp krijgt. Minister van Financiën Evangelos Venizelos zegt dat het geld uiterlijk op 15 december binnen moet zijn.

Terwijl er met man en macht wordt gewerkt aan het behoud van Griekenland als euroland, wordt ook verder nagedacht over scenario's voor het geval dat de reddingsplannen mislopen.

Volgens de Duitse econoom professor Manfred Neumann moet Griekenland in het geheim de herinvoering van de drachme voorbereiden. De inwisseling van de euro kan dan het beste tijdens de kerstdagen gebeuren, zo stelde hij in het tijdschrift Wirtschaftswoche.

Lees de berichten over de crisis in Griekenland in ons nieuwsdossier 

Overzicht van de Griekse problemen

Alle berichten over de schuldencrisis

Overleg Griekse regering