ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi houdt vol dat hij voldoende steun van het parlement geniet om dringende maatregelen door te voeren die Italië moeten behoeden voor een financiële ramp.

Hij zei zondag in een toespraak dat zijn machtsblok 'de aantallen heeft' om hervormingen door te voeren die volgens hem de Italiaanse economie een impuls geven.

"We blijven erbij dat er geen alternatief is voor onze regering tot 2013", zei de premier, verwijzend naar de verkiezingen die dan moeten plaatsvinden. Berlusconi wees de steeds krachtiger klinkende roep om zijn aftreden van de hand.

Marionettenpremier

Zijn aftreden, om plaats te maken voor een interim-regering die uit meer partijen bestaat, is volgens Berlusconi niet aan de orde.

"Ik zie geen mogelijkheid voor brede steun voor een leider die tegen de wens van de Italianen in wordt benoemd", zei hij. Een interim-regering met aan het hoofd een 'marionettenpremier' is volgens hem dan ook onacceptabel.

Stemmingen

Komende week is er een reeks stemmingen over hervormingen en andere maatregelen om de Italiaanse overheidsfinanciën op orde te brengen en de ingedutte economie een oppepper te geven.

Hoewel de coalitie die Berlusconi aanvoert heeft te kampen met overlopers houdt hij vol dat hij voldoende steun geniet om de maatregelen aangenomen te krijgen. Als zijn machtsblok echter verliest bij de stemmingen, dan kan de Italiaanse president Giorgio Napolitano besluiten dat het tijd is voor een nieuwe regering.

Alternatief

Napolitano heeft er herhaaldelijk bij Berlusconi op aangedrongen om slagvaardige besluiten te nemen om het land te redden van de financiële afgrond. Berlusconi erkende weliswaar dat verkiezingen in het geval van verlies het enige alternatief zijn, 'maar we willen geen verkiezingen, we willen regeren', aldus de premier.

Alles over de schuldencrisis op de special