ATHENE - De Griekse oppositieleider Antonis Samaras eist het aftreden van de Griekse premier George Papandreou. Dat zei Samaras na overleg met president Karolos Papoulias over de schuldencrisis en de politieke impasse in het land.

Samaras liet weten dat Papandreou elke mogelijke oplossing voor de crisis in Griekenland in de weg staat zolang hij in functie blijft. ''Ik ben vastbesloten te helpen, maar dan moet Papandreou wel aftreden. Dan zal alles weer gaan lopen.''

Samaras zei verder dat Griekenland ''een boodschap van stabiliteit aan de rest van de wereld'' moet geven.

Het kabinet van Papandreou heeft zondagmiddag een vergadering. Politieke analisten sluiten niet uit dat Papandreou zijn vertrek zal aankondigen.

Nieuwe verkiezingen

De premier heeft aangegeven bereid te zijn af te treden om een regering van nationale eenheid te vormen, maar Samaras heeft dit voorstel tot dusver afgewezen.

Samaras vindt dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Papandreou omschreef dit voorstel echter als ''catastrofaal''.

Mocht Papandreou inderdaad aftreden, dan is de verwachting dat president Papoulias de vorming van een overgangsregering ter hand zal nemen. Hij zal dan crisisoverleg houden met alle fractieleiders over de vorming van een nieuwe regering.

Alles over de schuldencrisis op de special

Dossier Griekenland